Pred leti sem v Dnevniku zasledil članek o tem, kako se je neko angleško podjetje WolframAlpha lotilo izdelave pametnega spletnega brskalnika, ki bi na podlagi velike količine podatkov in algoritmov namesto seznama rezultatov iskanja, kakršne nam ponuja stric google, izračunaval znanje in podatke, ki jih potrebujemo, na podlagi vnešenih parametrov. Zadeva je bila takrat v povojih in iskalnik, ki je bil na voljo, zelo omejeno uporaben, ideja pa mi je bila že takrat všeč. Nekajkrat vmes sem se celo spomnil in iskalnik koristno uporabil, ampak res redko. Zadnjič pa sem se po dolgem času spet odpravil na njihovo spletno stran:

http://www.wolframalpha.com/

Opazil sem, da je napredek v primerjavi s tistim, kar je bilo na voljo pred leti očiten in zdi se mi, da je iskalnik postal tolikanj praktično uporaben, da bi vam ga rad na kratko predstavil (če ga seveda že ne poznate), morda pa vam kdaj pride prav.

Iskalnik se mi zdi na primer uporaben za različne primerjave. Če želiš primerjati dve državi, na primer Slovenijo in Francijo, le vpišeš v iskalnik slovenia vs. france in že se ti izpiše primerjalna tabela BDP, HDI, površine držav, števila prebivalstva, jezikovne, etnične in verske strukture prebivalstva, skratka objektivni parametri uporabni za primerjavo dveh držav. Tako ti na primer ni treba odpirati wikipedije v dveh zavihkih.

But it gets better. Slučajno te zanima koliko je bilo vrednih 1000 dolarjev v letu tvojega rojstva. Vpišeš v iskalnik 1000 current dollars in 1985 in imaš rezultat.  Zanimaš se za službo v kateri ti nudijo 7,44 evrsko urno postavko. Vpišeš 7,44 euro per hour in ti iskalnik lepo izpiše dnevno, tedensko, mesečno in letno plačo. Sposodil si boš 5000 evrov na dve leti po petodstotni obrestni meri. Vpišeš loan 5000, two years, 5% in ti iskalnik izračuna mesečni znesek plačila in skupno plačilo.

Ali pa te zanima kaj bolj zabavnega. Igraš blackjack? Iskalnik ti je v pomoč. Dobil si kralja in sedmico v piku. Vpišeš v iskalnik king of spades seven of spades odds in se ti takoj izpiše tabela verjetnosti, da boš z naslednjimi kartami bustnil preko 21. Hujšaš, pa bi vseeno pojedel eno čokolado? Vpišeš snickers calories in dobiš ven celotno hranilno vrednost tega obroka. V iskalnik vpišeš apple, pizza, sprite in si izračunaš s koliko vitamini, maščobami in ogljkovimi hidrati te bo založilo današnje kosilo. Napadel boš Madžarsko in te zanima njihova vojaška moč, nič lažjega, kot da v iskalnik vpišeš hungary military strength, pa boš videl koliko vojakov, tankov in letal preži nate. Pišeš ljubezensko pesem, pa ne veš za words that rhyme with love, iskalnik ti pomaga pri pesniškem navdihu.

Zadeva še zdaleč ni popolna, kar hitro ugotoviš, če iščeš po naključnih iskalnih parametrih. Po drugi strani pa zna biti zabavna in celo koristna če veš kaj delaš in se naučiš pravilno iskati. Ogromno primerov, kaj vse se da z iskalnikom početi je na spodnji povezavi:

http://www.wolframalpha.com/examples/

 

 

Advertisements